» Прикажи све сувенире

Архива вести:


“Петровдански етно сајам”
18/06/2015


Као и сваке године, Yдружење за неговање старих заната, српске традиције и рукотворина “Етно форма” организује традиционални “Петровдански етно сајам”. Сајам ће бити одржан 12. јула 2014. године ( недеља ) у Јагодини. То је слава града, цркве, и хора па ће самим тим бити пуно посетилаца из земље и иностранства.
Сајам се одржава у строгом центру града у порти Саборног храма Св. апостола Петра и Павла. Учешће на сајму за излагаче је бесплатно. Сајам је интернационалног карактера. Ове године смо одвојили део простора за медаре, произвођаче вина и ракије и лековитог биља. Такође позивамо израђиваче уникатног намештаја.
За детаље као и за пријаву контактирајте нас: etnosajamjagodina@gmail.com да би вам послали пријаву.
Пуно поздрава и свако добро Јованка Јевтић етноформа 064/919-2652


8. Шљивовачки сајам у Шљивовици
29/04/2015

Осми шљивовачки сајам домаће ракије биће одржан 2. маја у Шљивовици, а већ од 1. маја посетиоци ће се моћи упознати са традиционалним прављењем домаће ракије.

Програм манифестације:


Петак 1. мај

10 – 18 часова

  • Презентација традиционалног начина печења ракије код Гера – Краљев Трг Златибор.
  • Дегустација најбољих ракија 7. шљивовачког сајма домаће ракије – Краљев трг Златибор.
  • 20 часова – Шљивовачко посело – музички концерт.


Субота 2. мај

  • 11 часова – Загревање уз домаћу ракију, дегустација шљивовачке куване ракије и трубачки оркестар.
  • 12 часова – Отварање сајма, потпаљивање казана за печење ракије уз шљивовачку здравицу и уметнички програм, отварање изложбе здраве хране, прозвода сеоских мајстора и рукотворина сеоских домаћица.
  • 13 часова - Такмичење златиборских здравичара и чауша у говорним вештинама, дегустација и оцењивање најбоље пите савијаче, изложба златиборских пчелара, изложба воћних производа (слатко, пекмез, суве шљиве, сушени производи од воћа).
  • 13.45 часова – Концерт дувачког оркестра Ивана Јовановић.
  • 14 часова- Проглашење најбољих ракија 8. шљивовачког сајма домаће ракије, додела награда и дегустација, наступ културноуметничког друштва.
  • 15 часова - Стругање дубећом и тестером кладаром и тесање брвна, надвлачење конопца, турнир у фудбалу.
  • 15:30 часова - Избор и проглашење најлепшег дворишта и најуређенијег воћњака, избор најлепше сеоске народне ношње и најлепше чобанице, проглашење најбоље пите савијаче и најбоље ракије по оцени публике, проглашење најбољег здравичара и чауша, додела награда за победнике у дисциплинама: стругање дубећом и тестером кладаром, тесање брвна и надвлачење конопца.
ВРАЧАРСКО ПРОЛЕЋЕ
28/04/2015

У организацији ЦЕПОБ-а, а и уз сагласност Градске општине Врачар, на платоу Карађорђевог парка, код Храма Светог Саве, организује се манифестација „ВРАЧАРСКО ПРОЛЕЋЕ“ у трајању од 28.04. до 18.05.2014. године, сваког дана у временском периоду од 9:00 до 18:00 часова. 

Циљ ове манифестације је промовисање домаће и ручне радиности, као и упознавање са природним лепотама Србије.

Уколико желите да се пријавите за учествовање у манифестацији или вам треба додатно објашњење можете ме контактирати на доле наведен телефон.Цена закупа за 20 дана биће 60.000,00 динара

Милош Андонов
Телефон:  063 / 26 90 90


 

Дани пчеларства у Ариљу
25/03/2015

Дани пчеларства у  Ариљу на црквени празник Цвети

05. април 2015. године

Традиционално 16-ту годину за редом Друштво пчелара „Саво Поповић“ из Ариља, на црквени празник Цвети (05. април 2015.), организује манифестацију Дани пчеларства у Ариљу, која из године у годину окупља све већи број пчеларa. Koорганизатор манифестације је Туристичка организација општине Ариље, која трећу годину заредом сарађује са Друштвом пчелара „Саво Поповић“ у организацији Дана пчелара.

Изложбени део манифестације Дани пчеларства биће организован  на Градском тргу и Главној улици, док ће се у порти цркве Свети Ахилије посетиоцима уприличити садржајан културно-уметнички програм.

Ариље је место познато по еколошки чистој средини, једној од најчистијих река у Србији, Рзаву, здравим и једрим малинама, које су како многи дегустатори кажу, најслађе баш из овог краја. С тога није ни чудо што наше вредне пчеле дају најукуснији мед, који спаја пчеларе из целе Србије, Црне Горе, Републике Српске, Хрватске...да дођу у Ариље на Цвети, друже се и размењују драгоцена искуства у гајењу пчела, очувању еколошки чисте средине, производњи меда и производа од меда.

Поред пчелара и произвођача меда и пчелињих производа, међу излагачима наћи ће се и произвођачи опреме за пчеларе, произвођачи здраве хране, удружења и задруга воћара, произвођачи традиционалних српских сувенира и сувенира карактеристичних за Ариље. Први пут ове године на Данима пчеларства излагаће и произвођачи текстилних производа из Ариља, по чему је варошица такође препознатљива. Туристичка оргнизација општине Ариље осим учешћа у организацији манифестације представиће посетиоцима на штанду своју туристичку понуду и асортиман сувенира.Програм манифестације - осим целодневне изложбе, предавања из области пчеларства (предавања о правилном и успешном гајењу пчела, здравом начину производње меда и производа од меда), воћарства и задругарства, пратиће и културно-уметнички програм у дневним сатима (градски хор, рецитаторске секције, фолклорне и певачке групе, трубачки оркестри). 


Пројекат Путем српске традиције
26/01/2015

У току је реализација пројекта "Путем српске традиције" коју организује Удружење Оаза мира Лопатница, а под покровитељством Канцеларије за дијаспору.

Велико нам је задовољство што је и наш пројекат Сувенири Србије нашао место у овој причи и верујемо да ћемо допринети развоју туризма нашег региона.

О пројекту "Путем српске традиције", организатори кажу:

"Удружење „Оаза мира Лопатница“ је промотер понуде сеоског туризма Рашког округа и у блиској сарадњи са градском управом Краљева и директорима туристичких организација из регије Добој дефинисали смо потребу да се економски оснажимо кроз заједничке активности.

Намера свих страна јесте да кроз директан увид у стање туризма у обе регије, упознавање са домаћинима сеоског туризма, међусобним разговорима и разменом искустава – формирају јединствену туристичку руту која ће спајати најлепше што српско село може да понуди свим гостима, а највише нашим људима из дијаспоре.

Акценат стављамо на одабир најбољих туристичких домаћинстава, културно-историјске споменике, природна подручја, специфичности које се огледају у локалним обичајима, традицији, фолклору, занатима (ношња, храна и рецепти, пиће, старозанатски производи…)

Рута и веб сајт су замишљени као одговори на питања Где одсести (сеоска домаћинства две регије), Шта видети (културно-историјске и природне локације), Где обедовати (ресторани и угоститељска места са традиционалном храном), Шта не пропустити (демонстрација локалних обичаја и старих заната – штављење, везење ношње, израда дрвених предмета, иконописање, израда гурманских специјалитета, где купити најбољу ракију, вино…), Тачке интереса (подруми вина, фарме, сувенирнице, манифестације…), а све у циљу промовисања српске традиције и економско јачање две регије.

Учесници пројекта су директори локаних туристичких организација и њихов план је да ову руту уврсте у своју понуду и промотивне активности. Тиме постижемо и велики промотивни, али и економски интерес за све директне и индиректне учеснике (сеоски домаћини, нпр.)

Како бисмо то реализовали, потребно је да организујемо заједничке радне састанке учесника пројекта из БиХ и Србије.

Планирана је студијска посета Рашком округу и регији Добој са радним састанцима на којима би се направио пословни модел руте. Да би то било успешно, неопходно је да се локације виде и „доживе“, као и да се сви учесници директно упознају."

Горан Вукићевић, аутор пројекта


Више информација о пројекту можете прочитати на сајту www.seloturizam.com.