» Прикажи све сувенире

Архива вести:


Међународни фестивал вина, винарства Вршац
17/03/2016

Међународни фестивал вина, винарства и виноградарства „Винофест“ одржава се 18.и 19. марта 2016. године у великој сали хотела “Србија”у Вршцу. Сајам вина „Винофест“ је изложбеног, такмичарског и продајног типа. У протеклих десет година, осим домаћих винарија, своја вина представиле су и винарије из Мађарске, Румуније, Словеније, Хрватске, Италије, Црне Горе, Чешке и других земаља. На сајму се представи око 60 излагача, буде оцењено више од 200 вина, а манифестацију посети око 2000 људи. Овогодишњем сајму вина посету је најавио и велики број сомелијера из Србије као и велики број посетилаца из Румуније.

Вршац је град изузетно богате виноградарске традиције. Први писани документ о вршачком вину датира из 1494. године. У 19. веку вршачко виногорје је било највеће у Угарској, а по неким подацима и у Европи и простирало се на 10.000 ха. О значају виноградарства на овом подручју говори и чињеница да се у грбу града Вршца, који је усвојен још 1804. године, налази винова лоза. Данас, Вршачко виногорје има око 2000 ха под виновом лозом и представља највеће виногорје у овом делу Европе. Око 1700 ха припада «Вршачким виноградима», али се последњих година отвара и све већи број мањих, приватних винарија.

О угледу Вршачког виногорја сведоче бројни винарски конгреси, уз које су одржаване изложбе вина, грожђа и производа занатства намењених виноградарству. Први такав конгрес одржан је 1902. године, а други, који је имао међународни карактер, 1909. године коме је присуствовало око 1000 гостију из западне Европе. Традиција се наставља и данас.Кад су женскиње постале грађанке
17/02/2016

Поводом обележавања Дана државности Републике Србије Народни музеј у Београду у сарадњи са Медија центром „Одбрана“ реализује изложбу Кад су женскиње постале грађанке. Изложба ће бити отворена у Великој галерији Дома Војске Србије 11. фебруара у 13.00 часова.

Поставка је вид интерпретације друштвеног и културолошког преображаја на који је, упркос свом кратком трајању, на известан начин утицао први модерни српски Устав донет на дан Сретења. Национална еманципација и потреба за модернизацијом друштва Србије 19. века подстакли су различите процесе у правцу преображаја колективне свести а самим тим и помака из патријархалних система вредности ка новим квалитетима који су претпостављали модерно време и друштво.

Тако је поставка изложбе Кад су женскиње постале грађанке, аутора музејског саветника Гордане Станишић, манифестација улоге и значаја српске жене, освајање права и слободе кроз различите друштвене структуре, од времена када су прва женска деца добила могућност да се образују у мешовитим школама Кнежевине Србије, до слабљења успона и потенцијала модерног либералног друштва што се, сасвим логично, одразило и на статус еманципације жене – грађанке.

Поставка изложбе представља кроз скице, самосталне цртеже и графику различите женске идентитете, од угледних супруга владајућих српских династија до модерних грађанки, анонимних али и оних које су свој траг оставиле на шире културном и конкретно уметничком плану. У овим ликовним остварењима се препознају жене који нису као до тада само пасивни, улепшани модели на сликарским платнима, већ се појављују као болничарке, жене са фронта, скромне интелектуалке са јасним циљем пред собом. Све је више и високо образованих жена, уметница са међународним признањима, њихова еманципација престаје да се огледа само кроз прихватање актуелних модних трендова и финих манира из Европе.

На изложби ће бити представљено 54 цртежа и графике српских уметника који су стварали кроз различите стилске епохе од друге половине 19. до средине 20. века – од Анастаса Јовановића, Стеве Тодоровића, Паје Јовановића и Уроша Предића, преко Бете и Ристе Вукановић, Љубе Ивановића, Надежде Петровић, Косте Милићевића, до Зоре Петровић, Десе Глишић и других. Изложба је употпуњена репродукованим фото материјалом којим се, додатно документује време и стил живота жене у 19. и 20. веку.


Изложба ће бити отворена до 17. марта.

Извор: ТОССрећна Нова 2016. година
30/12/2015

Желимо вам лепу, успешну и насмејану 2016. годину!

Обавештење: Сувенири Србије неће радити у периоду од 31. децембра 2015. до 10. јануара 2016. године. 

Тим Сувенира Србије

Изложба сувенира у Лесковцу
06/11/2015


Позивамо све произвођаче да посете изложбу сувенира и штампаног туристичког материјала који ће се одржати у Лесковцу од 12-ог до 13-ог новембра.


"ОПЛЕНАЧКА БЕРБА ГРОЖЂА
07/10/2015

Сваке године, другог викенда у октобру још од 1962.године у Тополи се у част вина и грожђа одржава традиционална привредно-туристичка манифестација Опленачка берба. Тих дана Тополу посети преко 250.000 туриста који тих дана славе бербу грожђа и дегустирају надалеко чувена опленачка вина. Сабор Изворног народног стваралашта, народне песме и игре изворних играчких и певачких група, са око 700 учесника,Опленачкој берби дају незабораван печат. Крајем септембра 2014. године манифестацијом Опленачка берба и Сабор изворног народног стваралаштва – по пројекту којим је Туристичка организација аплицирала на конкурс Европске комисије “Туризам и локално нематеријално културно наслеђе” – Топола уврштена у мрежу изузетних дестинација Европе - EDEN.