» Прикажи све сувенире

Архива вести:


Кад су женскиње постале грађанке
17/02/2016

Поводом обележавања Дана државности Републике Србије Народни музеј у Београду у сарадњи са Медија центром „Одбрана“ реализује изложбу Кад су женскиње постале грађанке. Изложба ће бити отворена у Великој галерији Дома Војске Србије 11. фебруара у 13.00 часова.

Поставка је вид интерпретације друштвеног и културолошког преображаја на који је, упркос свом кратком трајању, на известан начин утицао први модерни српски Устав донет на дан Сретења. Национална еманципација и потреба за модернизацијом друштва Србије 19. века подстакли су различите процесе у правцу преображаја колективне свести а самим тим и помака из патријархалних система вредности ка новим квалитетима који су претпостављали модерно време и друштво.

Тако је поставка изложбе Кад су женскиње постале грађанке, аутора музејског саветника Гордане Станишић, манифестација улоге и значаја српске жене, освајање права и слободе кроз различите друштвене структуре, од времена када су прва женска деца добила могућност да се образују у мешовитим школама Кнежевине Србије, до слабљења успона и потенцијала модерног либералног друштва што се, сасвим логично, одразило и на статус еманципације жене – грађанке.

Поставка изложбе представља кроз скице, самосталне цртеже и графику различите женске идентитете, од угледних супруга владајућих српских династија до модерних грађанки, анонимних али и оних које су свој траг оставиле на шире културном и конкретно уметничком плану. У овим ликовним остварењима се препознају жене који нису као до тада само пасивни, улепшани модели на сликарским платнима, већ се појављују као болничарке, жене са фронта, скромне интелектуалке са јасним циљем пред собом. Све је више и високо образованих жена, уметница са међународним признањима, њихова еманципација престаје да се огледа само кроз прихватање актуелних модних трендова и финих манира из Европе.

На изложби ће бити представљено 54 цртежа и графике српских уметника који су стварали кроз различите стилске епохе од друге половине 19. до средине 20. века – од Анастаса Јовановића, Стеве Тодоровића, Паје Јовановића и Уроша Предића, преко Бете и Ристе Вукановић, Љубе Ивановића, Надежде Петровић, Косте Милићевића, до Зоре Петровић, Десе Глишић и других. Изложба је употпуњена репродукованим фото материјалом којим се, додатно документује време и стил живота жене у 19. и 20. веку.


Изложба ће бити отворена до 17. марта.

Извор: ТОССрећна Нова 2016. година
30/12/2015

Желимо вам лепу, успешну и насмејану 2016. годину!

Обавештење: Сувенири Србије неће радити у периоду од 31. децембра 2015. до 10. јануара 2016. године. 

Тим Сувенира Србије

Изложба сувенира у Лесковцу
06/11/2015


Позивамо све произвођаче да посете изложбу сувенира и штампаног туристичког материјала који ће се одржати у Лесковцу од 12-ог до 13-ог новембра.


"ОПЛЕНАЧКА БЕРБА ГРОЖЂА
07/10/2015

Сваке године, другог викенда у октобру још од 1962.године у Тополи се у част вина и грожђа одржава традиционална привредно-туристичка манифестација Опленачка берба. Тих дана Тополу посети преко 250.000 туриста који тих дана славе бербу грожђа и дегустирају надалеко чувена опленачка вина. Сабор Изворног народног стваралашта, народне песме и игре изворних играчких и певачких група, са око 700 учесника,Опленачкој берби дају незабораван печат. Крајем септембра 2014. године манифестацијом Опленачка берба и Сабор изворног народног стваралаштва – по пројекту којим је Туристичка организација аплицирала на конкурс Европске комисије “Туризам и локално нематеријално културно наслеђе” – Топола уврштена у мрежу изузетних дестинација Европе - EDEN.

РИМСКИ ДАНИ У ХРТКОВЦУ
10/09/2015

Удружење Римски дани из Хртковаца, у жељи да сачувају наслеђене вредности и богатство сеоске средине, организују шесту по реду манифестацију која ће се одржати 12.09.2015. године на археолошком парку Гомолава у Хртковцима.
Манифестација се одржава у циљу промоције праисторијског и античког богатства нашег краја.
Овај фестивал добре воље, забаве, музике, хране и пића почиње у 12 часова са припремама за котлићијаду, а у 13 часова је свечано отварање на спортским теренима у Хртковцима. 
Почетак манифестације је у 13 часова свечаним дефилеом учесника дуж улице Вука Караџића до археолошког парка Гомолава. Затим следи културно уметнички програм, спортска и друга дешавања, а све то у амбијенту праисторијског насеља.
У оквиру манифестације је организована продајна изложба производа домаће радиности „ Најбоље са села за сва времена“од 12 часова.
Овогодишња атракција ће бити приказ живота у неолиту и то презентовањем печења црног хлеба у фуруни облепљеној блатом, клесање камена, израда грнчарије, ткање на разбоју и друге активности, које су карактеристичне за антички период.

ЧЛАНОВИ УДРУЖЕЊА РИМСКИ ДАНИ ИЗ ХРТКОВАЦА ПОЗИВАЈУ ВАС ДА ДОЂЕТЕ У СУБОТУ 12.09.2015.ГОДИНЕ У ХРТКОВЦЕ ДА СЕ ДРУЖИМО У ПРАИСТОРИЈСКОМ АМБИЈЕНТУ НА АРХЕОЛОШКОМ ПАРКУ ГОМОЛАВА.
063/7102060 Мирјана Рајаковић